Slecht nieuws is goed nieuws?!

Geen nieuws is goed nieuws, dat weten we allemaal. Zolang je niks hoort zit het goed. Als er een ramp gebeurd is, hoor je dat immers snel genoeg. Ouders wiens kinderen voor het eerst alleen naar school fietsen, alleen een avond uitgaan of voor het eerst alleen op vakantie gaan, stellen zichzelf en elkaar steeds opnieuw gerust met die bekende woorden “geen nieuws is goed nieuws”.

Dat geen nieuws ook goed nieuws is vanuit media-optiek, kan mij echter hogelijk verbazen. “We onderbreken nu het sportnieuws, want er is nieuws uit Den Haag.” “Ja, inderdaad Twan, kijk maar even mee. Zojuist sprak ik Meneer X. Zoals hij eerder op de avond ook al zei, wil hij nog steeds niets zeggen.” Hele nieuwsuitzendingen en -avonden kun je daarmee vullen.

Geen nieuws is dus in alle opzichten goed nieuws. Maar slecht nieuws lijkt journalistiek gezien het allerbeste nieuws. Zet het journaal aan, sla de krant open, kijk op nu.nl of lees teletekst: vooral slecht nieuws. Er staat niet “Winst X procent gestegen,” maar “Minder winststijging dan verwacht.” Nou kan dat voor de business wellicht slecht nieuws zijn, als daadwerkelijk op een hogere winst werd gerekend. Maar doelstellingen liggen vaak wat hoger dan realistisch is, want zodoende schijn je een beter resultaat te bereiken.

De spijker op de kop slaan
Van de week las ik dat de lucht in Nederland de afgelopen jaren schoner is geworden, maar dat de normen voor fijnstof en stikstofdioxide op een aantal plaatsen niet zijn gehaald. “Normen fijnstof niet gehaald” staat dan als kop op teletekst, in plaats van “Lucht Nederland schoner geworden“. Onder de kop “Meer geweld tegen hulpverleners” valt te lezen dat het geweld tegen mensen met een publieke functie gemiddeld gelijk is gebleven, en dat uit de cijfers blijkt dat het ziekteverzuim door geweld minder is dan 1 procent. Wel schijnt in bepaalde sectoren het vooral verbale geweld te zijn toegenomen.

Zou dat nou echt zo zijn, of zou het verbale geweld vaker worden gemeld en beter worden geregistreerd dan voorheen? In ieder geval vermeldt hetzelfde stuk dat Minister Plasterk vindt dat de afspraken over het doen van aangifte en het registreren van incidenten nóg beter moeten worden nageleefd. Voer voor slecht nieuws.

Soms is het vrij absurd, welke negatieve wending creatieve journalisten nog aan positief nieuws weten te geven. Om bij bovenstaand voorbeeld aan te haken: als het geweld gemiddeld gelijk is gebleven, waarbij het verbale geweld in bepaalde sectoren is gestegen, impliceert dat wellicht dat in andere sectoren het lichamelijke geweld is afgenomen…? Het resultaat van de continu negatieve berichtgeving: Nederland is veiliger dan ooit tevoren, maar we hebben ons nog nooit zo onveilig gevoeld.

Bereid u voor op goed nieuws
Slecht nieuws schijnt men journalistiek gezien dus goed nieuws te vinden. Een afgebrand filiaal komt in het nieuws, de opening van een prachtig nieuw filiaal niet. In de krant lezen we dat het aantal zwarte kraaien in Nederland afneemt, niet dat het aantal spechten en koolmezen ongelooflijk is toegenomen. Enz. Waarom is dat? Kennelijk vernemen we graag slecht nieuws?

Mopperen ligt in onze volksaard, zo legde een oude dame haar Amerikaanse schoondochter onlangs uit. Bij geklaag en kritiek voelen we ons thuis. Daarmee maak je op de bushalte makkelijk contact en ook kun je er veel kiezers mee winnen. Complimenten geven en ontvangen vinden wij Nederlanders daarentegen uiterst ongemakkelijk. En goed nieuws? Daar schijnen we ons goed op voor te moeten bereiden. Jemig wat levert dat een hoop stress en drukte op, kijk maar om je heen. Het is bijna kerstmis.

Nog even en de dagen gaan weer lengen. Het licht keert weer terug in de wereld. We zijn in afwachting van een blijde boodschap, en daar bereiden we ons ieder jaar weer druk op voor. Ik wens iedereen een fijne kersttijd toe!

Ceciel Fruijtier, 18 december 2013

Ceciel Fruijtier onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies. Zij redigeert en herschrijft teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Zoals blogs, artikelen en beleidsstukken. Daarnaast geeft zij tekstadvies en individuele schrijftrainingen. Als tekstredacteur stelt zij zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt.  www.zodatuwboodschapoverkomt.nl

Leave a Comment