Nieuws is wat in het nieuws is

Degene die mijn blogs volgt, vraagt zich wellicht af of ik zelf nog iets te melden heb. Mijn laatste drie blogs verwijzen namelijk door naar decorrespondent.nl. Zij weten mij zo te raken, dat ik als vanzelf de tekstfragmenten selecteer waarbij ik het gevoel heb: ‘Raak! Dat is de kern! Dáár gaat het om!’

“Nieuws is wat in het nieuws is. Wat nu op de voorpagina’s in Zimbabwe of China staat, wordt hier doorgaans niet eens opgemerkt. Maar, als iets groot nieuws is in het ecosysteem van media om ons heen, groeit het gevoel het niet ‘te mogen missen.’ Zo bepalen media elkaars nieuwsagenda.”

“Het resultaat is een media-complex waarin de makers elkaar nopen tot het brengen van nieuws uit angst iets te missen, terwijl de ontvangers angstig worden gemaakt, omdat het nieuws nauwelijks nog te missen valt.”

Verder lezen? Zie hier het goed onderbouwde verhaal van Rob Wijnberg.

 

Leave a Comment