Nederlands erfgoed vervlogen?

De collectie van het Aviodrome dreigt te worden geveild: daarmee dreigt uniek onvervangbaar Nederlands erfgoed verloren te gaan. Deze collectie staat voor de Nederlandse pioniersgeest, het Nederlandse vernuft en de Nederlandse ondernemerszin.

Hier staat de originele Fokker Spin waarmee Fokker in 1910 zijn beroemde rondje om de kerk van Haarlem vloog. Hier staat de beroemde driedekker uit 1917, wiens techniek de gebruikers in de Eerste Wereldoorlog een oppermachtige positie in de lucht bezorgde. Hier staat de F2, het eerste echte passagiersvliegtuig waarmee de KLM in de periode 1920-1927 de eerste internationale verbindingen tot stand bracht. Hier staat de F.VII, waarmee in 1924 voor het eerst een vlucht van Nederland naar Nederlands-Indië werd uitgevoerd. Hier staat de Fokker C.5 D tweedekker, het enige vooroorlogse Nederlandse militaire vliegtuig dat de Tweede Wereldoorlog compleet overleefde.

Hier staat ’s werelds enige Douglas DC-2 die nog in staat is het luchtruim te kiezen: dit vliegtuig werd wereldberoemd door als tweede te eindigen in de MacRobertson Londen – Melbourne luchtrace in 1934. Hier staat de Lockheed L-749 Constellation, waarmee de KLM in mei 1946 als eerste maatschappij op het Europese vasteland met een luchtdienst op New York begon: de Constellation staat aan de basis van de moderne Nederlandse burgerluchtvaart.

Dit is nog maar een greep uit deze unieke, onvervangbare collectie. Hoe kunnen we toestaan dat een collectie die ruim een eeuw geschiedenis overspant door enige jaren van economische malaise verloren gaat? Hoeveel miljoenen zijn er in de heropening van het Scheepvaart Museum gestort? Libéma was bereid om het Aviodrome te redden, maar krijgt de overname financieel niet rond: er is een gat van twee miljoen euro. Wie is in staat om dit gat te dichten?

Ceciel Fruijtier onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies. Zij redigeert en herschrijft  teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Daarnaast geeft zij tekstadvies en individuele schrijftrainingen. Als tekstredacteur stelt zij zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt. www.zodatuwboodschapoverkomt.nl

Leave a Comment