Journalist NOS trekt stekker Aviodrome eruit

Gister waren we in het Aviodrome: het favoriete museum van manlief en kids. Zelf op de stoel van de piloot van de flying doctors zitten! Voeten op de pedalen, vingers aan de knoppen. Vliegbelevenis in de Flight-Simulator! Al die verschillende modellen vliegtuigen, van de SPIN uit 1910 tot moderne vliegtuigen waarin nog steeds gevlogen wordt. Door een Boeing 747 rennen en alle knoppen uitproberen van de stoelen in de Business Class. 3 of 4D film kijken in de bioscoopzaal en aan het eind van het bezoek steevast schoenen uit en klimmen en klauteren in het speeltuig.

Het Aviodrome is failliet. Vanwege de economische crisis is de sponsoring vanuit het bedrijfsleven afgenomen. Een paar weken geleden kwam het langs op het NOS Journaal. Ik herkende de beschrijving van het museum helemaal niet: het Aviodrome werd beschreven als uit de tijd, niks te doen voor kinderen en knoppen die het niet deden. Een stekker die uit het stopcontact lag kwam in beeld.

Die stekker, zo vertelde één van de vele vrijwilligers van het Aviodrome ons gisteren, was er door die journalist zelf uitgetrokken. Mooi symbool voor een ‘treffend’ nieuwsitem? Hoe help je een museum om zeep?! Het schijnt dat de betreffende actie van de journalist op de foto staat; het Aviodrome wilde een rechtszaak aanspannen vanwege de verkeerde en negatieve beeldvorming. Waarop de curator droogjes opmerkte: met welk geld wou u dat betalen?

De komende twee weken gaat het er voor het Aviodrome om spannen. Er is een partij geinteresseerd in overname. Wij hopen vurig dat het Aviodrome behouden blijft. Mijns inziens een uniek stuk nationaal erfgoed en een boeiend museum voor jong en oud. Voor mijn man en kinderen een tot de verbeelding sprekend museum waarin zij vele heerlijke uren hebben doorgebracht. Laat het Aviodrome weer vliegen……!

Ceciel Fruijtier onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies. Zij redigeert en herschrijft teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Daarnaast geeft zij tekstadvies en individuele schrijftrainingen. Als tekstredacteur stelt zij zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt. www.zodatuwboodschapoverkomt.nl

Please leave a comment

  1. Harmen Says:

    Leuk stuk,

    Zeker jammer dat het Aviodrome Failliet is. Ik begreep dat het museum voldoende bezoekers trok om te blijven bestaan maar dat de vergader-zalen te weinig werden verhuurd.

    En die journalist moet zich echt schamen. Waarom zetten ze die foto niet online?

Leave a Comment