(Hoe) de markt op met internet?
Het is simpel: als je gezien wil worden moet je je laten zien. 15 juni bezocht ik een bijeenkomst van Ondernemersvereniging De Gans. Henk Vermeer schetste de grote lijn van de ontwikkeling van Social Media. Twitter, LinkedIn, Facebook en Hyves bieden de zzp-er de mogelijkheid om zich te laten zien en gezien te worden. Als een rivier stromen alle berichten voorbij. Je kunt daarin visjes uitgooien die illustreren waarmee je je bezig houdt en wat je expertise is. 3 a 4 tweets per dag, die je ook nog automatisch kunt generen vanuit een buffertje van te voren klaargezette tweets.
Dit roept bij de aanwezigen de nodige scepsis op. Alsof we daar de tijd voor hebben! Maar: je moet het gewoon zien als werk. Het is één van de effectiefste manieren van acquisitie. Bovendien heeft de enorme stroom berichten nog meer te bieden. Zo kun je de nieuwste ontwikkelingen op je vakgebied volgen, maar ook crowd-sourcen. Je eigen contacten, die ken je wel. Het zijn de contacten van je contacten waarin een enorm potentieel schuilt. Hoe vind je anders binnen 4 uur een vleermuis-specialist?!
Dan je internet-identity. Wat gooi je op het internet en wat houdt je privé? Ach, je hebt maar één identity, en dat is wie je bent. Op internet hoef je werk en privé niet strikt gescheiden te houden. Prettig, dat je je als zzp-er niet aan bedrijfsconventies hoeft te houden. Je kunt het prettigst samenwerken met personen met wie je behalve professioneel ook sociaal door één deur kan. Niet waar? Op het moment dat je door een berg sollicitatiebrieven ploegt om die ene toekomstige medewerker eruit te halen die het beste in het team past, kijk je toch ook naar diens hobbies en nevenactiviteiten?
Tenslotte wierpen we een blik op elkaars’ websites. Klopt het opgeroepen beeld met het aangeboden product? Durf je je te laten zien en toon je wat je te bieden hebt? Zeer waardevol, dat in GANS gelederen volledig open van gedachten kan worden gewisseld. Eerlijke en respectvolle feedback over en weer. Wij calvinistische Nederlanders zijn zeer terughoudend in het vragen van complimenten en al helemaal om ze tonen. Maar dat is nou net wat je toekomstige klant wil zien. Je tevreden klant vindt het leuk om te doen en komt zelf ook weer in the picture. Over die drempel heen stappen dus!
Het was weer een zeer inspirerende en leerzame avond. Dank aan de organisatie, de spreker en alle aanwezigen. Het resultaat?
Ik heb me niet alleen aangemeld bij Twitter en Facebook, maar heb nu ook mijn eigen blog!
Ceciel Fruijtier onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies. Zij redigeert en herschrijft teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Daarnaast geeft zij tekstadvies en individuele schrijftrainingen. Als tekstredacteur stelt zij zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt. www.zodatuwboodschapoverkomt.nl