Een zwaar bevochten overwinning

Hij blijft leuk: Floris. De televisieserie waarin Rutger Hauer als Floris schitterde, zwart-wit door Paul Verhoeven geregisseerd. Vrienden van ons hebben in hun vakantiehuis de hele serie liggen. En zo schalden mij vanmorgen toen ik de trap afliep de woorden “Een zwaar bevochten overwinning” tegemoet. Een zwaar bevochten overwinning is meer waard dan degene die gemakkelijk verworven wordt. Of niet?

Iets dat je overal kan zien of krijgen, daar ga je achteloos aan voorbij. Maar als je op de kaart ziet dat er iets bijzonders in de buurt is, dan rijd je daar graag voor om. Hoe moeilijker iets te verkrijgen is, des te begerenswaardiger hetgeen in kwestie. Zo lijkt het. Waarom zou je moeite doen voor iets dat zo voor het oprapen ligt? Dat is die moeite niet waard. Of wel?

Vroeger gingen wij graag fossielen zoeken. Die fascinerende wereld van fossielen, getuigend van een miljoenen jaren oud verleden, plots zo tastbaar in je zak. Ieder fossiel ooit een levend wezen. Deel van hoe de wereld ooit was, zo totaal verschillend van diezelfde plek waarop wij nu staan. Sommige fossielen lagen er bij bósjes. Mooi van vorm en gaaf. Maar die ene, onooglijk eigenlijk, een beetje beschadigd, was begerenswaardiger dan al die andere. Want zeldzaam.

Zo geldt dat voor veel dingen. Hoe moeilijker te bereiken of te verwerven, des te groter de triomf en de blijdschap in het slagen. Daar hebben we vaak heel veel voor over. Terwijl ik onder de douche stap, realiseer ik me plots dat dat in een groot deel van de wereld een onbereikbare luxe is. En dan besef ik: blij zijn met alles dat voor ons zo gewoon is, genieten van wat voor het oprapen ligt, het bijzondere van het alledaagse zien: dát is pas een zwaar bevochten overwinning!

 

Ceciel Fruijtier onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies. Zij redigeert en herschrijft teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Daarnaast geeft zij tekstadvies en individuele schrijftrainingen. Als tekstredacteur stelt zij zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt.
www.zodatuwboodschapoverkomt.nl

Leave a Comment