Druk

“Jullie hebben de horloges, wij hebben de tijd,” aldus een Afrikaans gezegde. Dat hebben ze in het zuiden raak opgemerkt: hier in het noorden schijnen we het altijd druk te hebben. Waarom doen we dat? We lijken het niet leuk te vinden. Ik hoor tenminste bijna iedereen om me heen daarover klagen. Het lijkt wel een ziekte waarmee iedereen in de westerse wereld is besmet.

Volgens een vriend van mij, maken we ons druk omdat we één en ander willen onderdrukken. Wat dat één en ander is? Kan van alles zijn. Onbehagen, onvrede, frustratie, verdriet. Dat willen we liever niet voelen en dus richten we onze aandacht op andere zaken. Dat doe je door je druk te maken. Dan kom je simpelweg niet meer toe aan hetgeen je aan het onderdrukken bent.

Een vriendin van mij daarentegen, zegt als er een karwei geklaard moet worden: “Je moet je even kwaad maken, dan is het zo gepiept.” Een beetje druk op de ketel, dan kun je een hoop werk verzetten. Dat besef is sinds het stoommachine tijdperk tot ons taalgebruik doorgedrongen. Maar ook, dat je af en toe even stoom af moet blazen.

Pressie om te presteren
Dat laatste lijkt ons minder goed af te gaan dan ons druk maken. Waarom willen we zoveel werk verzetten? Leeft er in ons zoveel waarbij we niet stil willen staan? Of zijn we in de greep van het waarde is prestatie denken? Het kapitalisme in ultimo: als je meer presteert ben je meer waard?!

We lijken te zijn vergeten dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Als een boog altijd gespannen is, verliest hij zijn functie. Dan kan ie niet meer ontspannen en verliest zijn veerkracht. Zo wordt een uiterst doeltreffend werktuig nutteloze ballast, rijp voor het kampvuur.

Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht, of de kerstboom komt van zolder. Die de dag na kerst direct moet worden afgebroken. En mijn zoontje wil dit jaar zo graag óók lichtjes in de tuin, net als de buren. Kortom: ik moet deze blog gauw plaatsen, want ik heb het druk.

Waar maken we ons zo druk om?

 

Ceciel Fruijtier 12 december 2012

Tekstredacteur en ghostwriter Ceciel Fruijtier redigeert en (her)schrijft teksten zodat uw boodschap overkomt. Zij stelt zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken. Helder, overzichtelijk en prettig leesbaar.

Ceciel ondersteunt auteurs van blogs, (wetenschappelijke) artikelen, rapportages, beleidsstukken en boeken. Haar specialiteit is het bewerken van teksten die inhoudelijk in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn: structureren, inleiden, samenvatten en zo nodig herschrijven.

Leave a Comment