Netwerken is écht werken

Netwerken is écht werken. Misschien kun je zelfs stellen: zonder netwerk geen werk! Onlangs ging de Club van 25 Amsterdam Zuid van start, een commerciële netwerkorganisatie voor zelfstandig ondernemers met een succesvol concept om resultaatgericht te netwerken.

Ze zeggen wel eens: opdrachten verlenen is een kwestie van gunnen. Dat is misschien ook wel zo. Maar ik denk toch dat het in eerste instantie om je kennis, ervaring en vooral kwaliteiten gaat. Maar dan moeten je potentiële opdrachtgevers je wel weten te vinden. Je moet je laten kennen, zogezegd. Daarvoor heb je dus dat netwerk nodig.

Je kunt natuurlijk proberen uit de massa boven te komen drijven door actief te zijn op Social Media, Zoekmachine Optimalisatie, Google Adds, nieuwsbrieven, noem maar op. Maar ik moet zeggen dat ik inmiddels zoveel nieuwsbrieven ontvang dat ik in mijn mailprogramma een filter heb geïnstalleerd: alle mail met het woord ‘nieuwsbrief’ verdwijnt in de map ‘nieuwsbrieven’. Met de idee dat ik daar eens in de week even doorheen loop. Dat schiet er natuurlijk bij in. Best onhandig trouwens, want zo miste ik onlangs de berichtgeving over het sporttoernooi van zoonlief…

Effectief informatie uitwisselen
Ik denk dus, dat het digitale informatie bombardement niet werkt. Bovendien werk ik graag samen met mensen waarin ik vertrouwen heb, en ik denk dat dat voor mijn potentiële klanten ook geldt. Als ik iemand zoek om de dakkapel te vernieuwen, ga ik graag bij mijn buren te rade. Met wie hebben zij goede ervaringen en bij wie moet ik juist níet zijn? En dan liever iets duurder uit dan de kans op een lekkende dakkapel.

Resultaatgericht netwerken is echter helemaal niet zo eenvoudig. Netwerkbijeenkomsten voor ZZP-ers schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor je het weet besteed je meer tijd aan acquisitie dan aan declarabele uren. En weet je meer van de hobby’s en de levensloop van je gesprekspartner dan van de diensten waaraan hij of zij behoefte heeft.

De Club van 25 ontwikkelde een succesvol concept om resultaatgericht te netwerken. Tweewekelijks wordt er gezamenlijk ontbeten. De leden bespreken werkgerelateerde zaken en geven elkaar tips. Ze leren elkaars kwaliteiten én de behoeften binnen bedrijven goed kennen. De leden van het netwerk zijn onderling van grote betekenis: zij leggen nieuwe contacten, kijken naar mogelijke samenwerking, creëren ideeën, en bevelen elkaar aan bij potentiële klanten.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.clubvan25.nl. Bovendien kun je op de dinsdagen van de even weken vrijblijvend aanschuiven bij het ontbijt te Amsterdam Zuid. Meld je wel even aan bij City Club Coördinator Laura Brederveld, via amsterdamzuid@clubvan25.nl.

Ceciel Fruijtier, 23 mei 2014

Ceciel Fruijtier onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies en is mede-oprichter van de Club van 25 Amsterdam Zuid.  Zij redigeert en herschrijft teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Zoals blogs, artikelen en beleidsstukken. Ook is zij ghostwriter en verzorgt zij conceptontwikkeling van informatieve uitgaven zoals brochures en boeken. Tenslotte kun je bij haar terecht voor schrijftips, tekstadvies en schrijftrainingen. Ceciel stelt zich ten doel zinvolle informatie toegankelijk te maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt.www.zodatuwboodschapoverkomt.nl

Leave a Comment