Met 4 vragen werkstress effectief te lijf

Steeds weer presteren, iedere dag weer, en iedere dag proberen om het nog beter doen. Herkenbaar? Of je nu topsporter bent of actief in het bedrijfsleven, of je nu in de directie zit of als teamlid de beoogde doelen probeert te verwezenlijken, in ons Westerse leven lijken we niet aan stress te kunnen ontkomen. Of toch?

Resultaten behalen
Carina Benninga behaalde als topsporter met het Nederlands dameshockeyteam de hoogst haalbare resultaten: tweemaal wereldkampioen en in 1984 Olympisch Goud. Topsport is hard en staat in het teken van competitie en concurrentie, wat in de praktijk van werk en bedrijfsleven ook vaak het geval is. Prestatiegericht denken, keihard werken, stress hanteren. Carina ontdekte dat het ook anders kan. In november 2016 verscheen haar boek, dat ik samen met haar heb geschreven: Werken aan werkstress – onderzoek je gedachten en ontdek je groeivermogen. Hoe kwam zij ertoe dit boek te schrijven?

Welgeslaagd meer plezier en minder stress
Na haar topsportcarrière legde Carina Benninga zich toe op het coachen van professionals en teams. Eerst op het hockeyveld, daarna in het bedrijfsleven. In de ban van de vraag ‘waarom werkt de mens zoals ie werkt’ bleef zij daarnaast studeren. Zij behaalde certificaten en diploma’s in de Positieve Psychologie, Gestalttherapie, Transformational Presence, Systemisch Coachen, Mindfulness, Hoffman Institute, NLP, Intuïtieve Ontwikkeling, Zijnsoriëntatie, Clownerie, de Almaaz/Ridhwan School. Bij The Work van Byron Katie vond zij uiteindelijk wat zij zocht: een toegankelijke en tegelijkertijd diepgaande methode die stress effectief te lijf gaat.

Carinabuitenlachverkleind

Carina Benninga

Carina Benninga: “Het is onze taak naar binnen te keren en te ontdekken wat voor onszelf wel en niet werkt.

Je gedachten onderzoeken
Byron Katie ziet stress als een signaal dat je een gedachte gelooft die niet waar is [1]. Zij nodigt je dan ook uit om die gedachte te onderzoeken: Is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is? Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? Wie zou je zijn zonder die gedachte? Door je gedachten te onderzoeken en vervolgens om te keren, verandert de manier waarop je de wereld ervaart en dat verandert vanzelf je wijze van leven en werken. De vier vragen van Byron Katie veroorzaakten een ware ommekeer in Carina’s leven en in dat van vele anderen; de boeken van Byron Katie zijn wereldwijd bestsellers.

Carina Benninga: “The Work maakt je eerlijk naar jezelf, geen drama’s, geen verhalen. Het brengt je ten volle tot bloei en maakt je vrij. Het ontvouwt zich keer op keer en blijft verrassen hoe diep het gaat.”

Neem de zaken zoals ze zijn, dat werkt!
Het is bizar maar waar: in de praktijk van werk en zakendoen houden we ons meer bezig met wat we denken over de realiteit, dan met de realiteit zelf. De Oude Grieken wisten het al: onze gedachten en overtuigingen maken de zaken ingewikkelder, groter of kleiner dan ze in realiteit zijn. We verspillen enorm veel tijd en energie aan wat er niet is! Sinds Carina met The Work aan de slag ging, vindt zij haar leven en werk op vele manieren oneindig veel mooier. Inmiddels heeft zij als professional coach meer dan 15 jaar ervaring in het toepassen van The Work op gedachten die stress veroorzaken in ons werkzaam leven en zakendoen. Dat bleek buitengewoon effectief. Dus spoorde Byron Katie Carina aan om daarover een boek te schrijven.

Carina Benninga: “De inzichten die ik door The Work verkreeg hebben zoveel impact gehad op mijn eigen leven dat ik iedereen – die ervoor openstaat – de mogelijkheid wil bieden met The Work aan de slag te gaan.

Werken aan werkstress

Waarnemen
Je kunt er niet aan ontkomen: zodra je gaat denken kleur je het scherm van je verbeelding in. Waarnemen zonder gedachten te formuleren gaat niet: zodra we iets benoemen is daaraan een gedachte vooraf gegaan. Wat nemen we waar? En neem die vraag nou eens heel letterlijk: wat nemen we voor waar? Wat zijn onze voorwaarden? Hoe vinden wij dat de werkelijkheid eruit zou moeten zien? Hoe vinden wij dat ‘de waarheid’ eruit ziet? Mijn waarheid is de jouwe niet; ieder heeft zijn eigen verhalen. Gedachten, overtuigingen, ideeën en theorieën. Kennis en ervaring, positieve en negatieve. Die kleuren onze bril.

Byron Katie: “Je kunt slechts dat zien wat je gelooft – niets anders is mogelijk.”

Jezelf zijn
Ons hoofd zit vaak vol plaatjes hoe wij vinden dat wijzelf, de ander, onze situatie of de wereld zou moeten zijn. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is helaas net zo hopeloos als proberen om een kat te leren blaffen. Hoe lang je dat ook probeert, uiteindelijk kijkt de kat je aan en zegt ‘miauw’. Maar om effectief zonder stress te functioneren hoef je niet anders te zijn dan je bent – het is juist de kunst steeds meer jezelf te worden.

Byron Katie: “Ieder moment creëren jouw gedachten jouw wereld en jouw identiteit.

GeleKaartje600dpi

Je verbinden met wat zich laat zien en horen
Als we onze eigen plaatjes niet voor waar nemen maar gaan onderzoeken, kunnen we kennis nemen van de werkelijkheid. Maar zodra we gaan stressen stapelen de gedachten zich op. Ze vullen ons hoofd en sluiten ons van die kennis af. We zijn in de toekomst of in het verleden maar niet in het hier en nu. Zo gaan we aan openingen en oplossingen voorbij. We zijn niet meer in staat ons te verbinden met wat zich laat zien en horen.

Byron Katie: “Als je mentaal ergens anders bent, mis je het echte leven.”

Mogelijkheden benutten
Objectief waarnemen is onmogelijk. Wat we wel kunnen is de plaatjes in ons hoofd onderzoeken. Zo kun je jezelf openstellen voor wat er werkelijk gaande is. Dat geeft rust in plaats van stress. Wat een hoop kansen kun je dan benutten! We kunnen met meer plezier veel meer bereiken dan we op dit moment realiseren.

Marcus Aurelius: “Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.

The Work doen
Iedereen kan The Work doen. Het is verbazingwekkend eenvoudig, toegankelijk voor mensen van elke leeftijd en achtergrond. The Work vraagt niets meer dan pen en papier en de bereidheid met een open geest naar jezelf, anderen en de werkelijkheid te kijken. Na een goede introductie in The Work is ieder in staat deze methode in de praktijk van alledag toe te passen. Praktisch, diepgaand en effectief. Meer informatie: www.theworkinbusiness.nl en www.thework.com.

 

ByronKatieVierVragendiejelevenveranderen

[1] Zie Byron Katie with Stephen Mitchell, 2002: Loving what is – four questions that can change your life. ISBN 1400045371

 

Ceciel Fruijtier
Ceciel onderneemt sinds 2007 vanuit haar bedrijf Fruijtier tekst&advies. Zij redigeert en herschrijft teksten die in de steigers staan, maar nog niet voor publicatie geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan blogs, artikelen en beleidsstukken. Teksten inkorten, samenvatten en zo nodig herschrijven is een kolfje naar haar hand.

Naast tekstredacteur is Ceciel schrijver, auteursbegeleider, ghostwriter en schrijftrainer. Zij assisteert mensen die overborrelen van de inhoud om dat goed op papier te krijgen. Ook verzorgt zij formatontwikkeling van informatieve uitgaven zoals brochures en boeken. Haar persoonlijke drijfveer: waardevolle informatie toegankelijk maken, zodat die zijn weg in de wereld vindt.
PetraNeefjes2011ForFruijtiertekst

Leave a Comment